Tisztelt roxana!
Mivel hozzászólásod az én munkámat minősíti, kérdeznék tőled pár dolgot, s remélem hasonló szorgalommal válaszolsz rá, mint ahogy kritizálsz.
- első kérdésem: van-e fényképezőgéped?
- második kérdésem: ha van próbáltál-e már úgy felvételt készíteni, mondjuk otthon a lakásban, hogy a felvenni kívánt személyt háttal a világos ablak közepébe állítod és az alany arcáról készítesz egy fotót, ami lényegében árnyékban van.
Próbáld ki! (Vakut használni, deríteni tilos!)
Ezt amúgy ellenfénynek hívják.
Nem hiszem, hogy van olyan kommersz kamera, ami megbirkózik ezzel a feladattal. Az én
saját kamerám sem képes erre, sőt az általam a tornateremben használt kamerák egyike sem volt erre képes! A profi operatőrök és berendezéseik azok biztosan. De Ők nagyságrendekkel többe kerülnek (minimum hat nulla). Ha figyelted, próbáltam úgy igazítani a képkivágást, hogy a szereplő a lehető legjobban legyen látható, bár ez nem mindig sikerült.
A hangról.Az emberi agy a zajból is képes kihámozni a számára fontos információt, "elnyomva" az érdektelent. A mikrofon nem ilyen. Az szolgaian rögzít mindent. Egy amúgy is vízhangos teremben, a falakra irányított hangfalakkal, ahol a hang ide-oda verődik, még az egymagában, erősítő nélkül beszélő emberek hangja sem mindig érthető. Lásd a Rémtörténet Harsányban című kisfilmet, amit Vandáék nyári táborában szintén itt vettünk fel.
Tanulság:Amíg ez a beállítás, vagyis a nézők a lelátón, a szereplők a küzdőtéren, háttal a világos ablak előtt, addig a felvétel ilyen lesz.
Megoldás:Ez ugyan lényegesen több munkával jár a termet berendezők számára, mellesleg véleményem szerint emberközelibb is, tehát a szereplők a terem valamelyik végében, a nézők a küzdőtéren. Ennyi, ilyen egyszerű (lenne).
Megoldás 2:A jelöltek beülnek a stúdióba, és szépen optimális körülmények között, elmondják a mondanivalójukat.
Lásd Eleven Tv, Mezőnyárád.
Más, bár szorosan kapcsolódik a fentiekhez:
Ha van kábeltévéd, nézd meg a HSE judosairól készült videót (Tagtoborzó). Ugyanaz a kamera ugyanaz a helyszín. A különbség mégis ég és föld.
Mindamellett itt közlöm Veled, hogy azért, hogy Te és még nagyon sokan a kábelen videót láthassanak a helyi eseményekről, az esetek nagy részében a szabadidőmet áldozom fel, ezért díjazást nem kértem és nem is kapok.
A cucc amivel dolgozom a sajátom, ez a mostani olvasatban annyit tesz, hogy megvásárlásához
senkitől semmilyen támogatást nem kértem, és nem is kaptam!(Én már csak ilyen hülye ember vagyok

.)
A jövőben mint eddig is, igyekszem legjobb tudásom és képességem szerint elkészíteni a felvételeket, ha másért nem, hát azért, hogy Neked és a hozzád hasonlóknak legyen mit kritizálni.
Ennyi a válaszom a Te fél mondatodra: „de a felvétel minősége MINŐSÍTHETETLEN! annyi év tornatermi felvétel után sem tudja beállítani a kamerán a színt, a hangot..."
Vagyis kedves roxana, "ha hallgattál volna, lehet, hogy bölcs maradtál volna!"
Várom a válaszod, és az általad ellenfényben készített fényképet! Leginkább az utóbbit.
Tisztelettel: A "videofelelős"
Szintén Neked a következőkre:
"A választási eredmények miért nem láthatók a helyi videócsatornán?
Ha korrekt lenne a tájékoztatás, akkor már hétfőn reggel fel kellett volna tenni! Ha már hetekig láttuk a képviselőjelölteket, az elért eredményekre is kíváncsiak vagyunk! Mindenki tudja az eredményt, akit érdekel, akit nem is, ettől függetlenül elvárná a választópolgár!"
A honlap első oldalán a hírekben nézd meg a kérdéses téma dátumát, majd ajánlom figyelmedbe a fórumban a Helyi videocsatornával foglalkozó részen a képújság működéséről szóló részt. Kérlek olvasd el
figyelmesen!
És egy történet Hofi Gézáról:
- Hofi beállt tankolni egy benzinkúthoz. A kezelő felismerte, és miközben tankolta a kocsiját a következőt mondta neki:
- Jé, Művész Úr! Mondjon már valami vicceset!
Mire Hofi:
- Mondja, maga amikor hazamegy, akkor a kredencbe nyomja benzint?