Süssünk, főzzünk!

Közélet, sport, oktatás, és még sok minden más amit meg szeretnél vitatni másokkal.

Tisztelt Regisztrálni Szándékozók!

Az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy bizonyos keleti országokból, napi 25-30 üzleti jellegű regisztráció érkezik a fórumra. A felhasználónevek 99%-a egy betűhalmaz.
Ezért arra kérek minden új regisztrálót (a saját érdekében is), hogy a jövőben felhasználónévként lehetőleg értelmes, értelmezhető nevet válasszon.
A fentiek miatt a frissen regisztráltak csak admin jóváhagyás után lesznek teljes jogú tagok, mert csak így biztosítható a fórum biztonságos, spam mentes működése.

Admin

Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.08. 09:45

Kedves Lányok, Asszonyok!

Az ünnepek közeledtével osszuk meg egymással jó bevált étel, és sütemény receptjeinket!
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.08. 09:46

Zebratorta
• 5 db tojás
• 25 dkg porcukor
• 1,25 dl langyos víz
• 2,5 dl étolaj
• 1 cs vaníliás cukor
• 40 dkg liszt
• 1 cs sütőpor
• 2 ek kakaó
• A tojások sárgáját a kétféle cukorral jól kikeverjük.
• Kavargatva hozzáadjuk a vizet és az olajat, kanalanként.
• A sütőporral elkevert lisztet is szép lassan beledolgozzuk, végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk.
• A tésztát megfelezzük, egyik felébe beleszitáljuk a kakaót.
• Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk. Az aljába középre teszünk két kanál fehér tésztát. (Nem kell elkenni!) Majd a fehér tésztára két kanállal teszünk a kakaós tésztából. Lényeg, hogy mindig középre s egymás tetejére kerüljön a fehér-barna tésztából! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, míg van a tésztából. Ha így készítjük, a tészta szabályos csíkokra teríti szét magát.
• Úgy kell sütni, mint a piskótát: 180 fokra előmelegített sütőben, 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
• A kihűlt tésztára rakhatunk cukormázat, csokimázat, porcukrot, de ha önmagában fogyasztjuk, akkor is nagyon finom, laktató desszert.
A süti nyers tésztájába lehet dobálni meggyet, almát, csokidarabokat, vagy dió-mogyoró darabokat is, mindenhogyan nagyon finom!
Ha nem kakaós tésztát szeretnénk, a kettéválasztott tészta egyik felébe kakaó helyett például darált mákot is szórhatunk, akkor pedig mákos zebratortát kapunk. Hogy mivel ízesítjük, annak csak az ízlésünk szabhat határt. Nem fogtok csalódni!
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.09. 10:00

Reszelt túrós

Hozzávalók a tésztához
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
1 tojássárgája,
fél csomag sütőpor,
1 cs. vaníliacukor,
3 evőkanál kakaó por,
Pici tej, a tésztába
a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

A krémhez
50 dkg túró, 2 cs. vaníliacukor, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 4 tojássárgája, 5 tojásfehérje (idekerül a tésztánál megmaradt is)
A túrót villával áttörjük, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a lisztet meg a tojásárgáját jól kikeverjük. A tojás fehérjét
kemény habbá verjük, majd óvatosan a túróba forgatjuk

Elkészítés
A tésztához valókat összegyúrjuk, ketté osztjuk, majd egyenkét cipókká formájuk.
Az egyik cipót egy kivajazott, liszttel behintett tepsibe reszeljük (a nagy lyukú reszelőt használjuk), a túrókrémet rásimítjuk. A másik cipót a túrókrémre reszeljük, majd előmelegített sütőben 180°C-on, 25-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre, nem ragad massza.
Tálaláskor kis kockákra vágjuk, porcukorral meghintve kínáljuk.
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.10. 11:39

Magdolna kifli
Hozzávalók :

20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 db tojás
1 citrom ( vagy narancs ) reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
20 dkg liszt
10 dkg durvára vágott dió

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A vajat a porcukorral habosra keverjük majd egyesével belekeverjük a tojássárgákat. Hozzáadjuk a citrus héjat és a sót. Felváltva belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a tojáshabot. Egy 28x28 centis sütőformát kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. Beleöntjük a tésztát, a tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval. 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Egy 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval félhold alakokat szúrunk ki belőle. Porcukorral megszórva tálaljuk.
(Gyors, olcsó, finom)
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.12. 17:54

Ma sütöttem:

Intelligens krémes recept

Hozzávalók:
8 tojás
30 dkg cukor
15 dkg margarin
10 kanál liszt
6 csomag vaníliás cukor
1 liter tej

Elkészítés:
1. A 8 tojás sárgáját 30 dkg cukorral és 15 dkg lágy margarinnal habosra keverjük.
2. Apránként hozzáadunk 10 kanál lisztet, 6 csomag vaníliás cukrot és 1 liter tejet.
3. Végül belekeverjük a tojások felvert habját.
4. Hideg sütőbe tesszük. 15-20 percig a legmagasabb fokozaton hagyjuk, majd takarékra vesszük, és 1 és negyed óra alatt készre sütjük (a sütőt sülés közben nem szabad kinyitni).

Nagyon klassz, mert alul marad a tészta rész, azután a krémes és felül a habos rész.
A párom szerint inkább olyan madártej jellegű az íze...
Tanácsok:
Le kellett takarni fóliával, mert az első 20 percben már szint is kapott a teteje.
Langyosan még kicsit folyós a krém, de ha a hűvös helyre tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni, úgy vágható mint a krémes!
Sok sikert:
TILOS KINYITNI A SÜTŐAJTÓT közben!
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.20. 12:04

Tornyocska
Hozzávalók
15 dkg darált keksz
15 dkg darált dió
30 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál rum
1 egész tojás
Krém
10 dkg Rama
15 dkg porcukor
1 vanília
Elkészítés
A tésztához valókat összegyúrjuk, kb. 2,5cm-es golyókat formázunk, amit porcukorba forgatunk. Beletesszük a formába, ujjunkkal belenyomkodjuk. Az ujjunk helyére kerül a krém, az aljára tehetünk kerek kekszet.
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.20. 12:17

Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók:
- ¾ kg savanyú káposzta (váltott hideg vízben többször átmossuk, hogy ne legyen túlzottan savanyú az étel)
- 35 dkg sertéslapocka (darált)
- 10 dkg rizs (vagy árpagyöngy)
- 2 dl tejföl
- 8 dkg zsír vagy olaj
- 15 dkg kolbász
- 10 dkg füstölt szalonna
- őrölt paprika
- só
- egész fekete bors

Az átmosott savanyú káposztát 2 dkg olajban vagy zsírban puhára pároljuk. Ezzel egy időben a darált sertéslapockát kevés hagymás, paprikás olajban megpároljuk és hozzákeverünk 10 dkg párolt rizst.
A hús lehet maradék sült vagy főtt hús is. A káposztát a hústöltelékkel rétegezve lábasba vagy tűzálló tálba 3-4 sorban összerakjuk, 2 dl tejföllel meglocsoljuk. A rétegek közé rakhatunk 15 dkg karikára vágott, párolt kolbászt (sőt karikára vágott kemény tojást ) is, így az eredeti. Tetejét káposztával fedjük be, kolbászkarikákat rakunk rá és a maradék tejfölt, kevés húslével hígítva ráöntjük. Ráhelyezzük a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát, és 20 percig előmelegített, forró sütőben sütjük.
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: hókuszpók » 2010.12.22. 10:16

Karácsonyi sütemény



Hozzávalók és elkészítés:

Végy 1 kg meleg szeretetet,
szitáld át a türelem szitáján,
nehogy pletykamag kerüljön bele.

Adj hozzá egy liter bátorságot,
3 dl szorgalmat és 1 dl jóságot.
Gyúrd össze 1 tojásnyi kedvességgel,
és takard be tiszta jókedvvel.

Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél.
Szórd meg vidám mosollyal és tegyél rá
pár csepp megfontolást.

Aztán vágd fel sok-sok darabra,
hogy mindenkinek jusson belőle,
aki szeretetre éhes!



Boldog karácsonyt!
hókuszpók
 
Hozzászólások: 268
Csatlakozott: 2010.10.29. 07:53

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.26. 17:18

Pulykamell Gellért módra

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell szeletelve
1 nagy hagyma apróra vágva
10 dkg gomba
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg sonka
1 evőkanálnyi liszt
2-3 dl tej
sajtszeletek
só,bors
zsír v.olaj
petrezselyem

Elkészítés:
A pulykaszeleteket kiveregetjük,megsózzuk,és addig sütjük amíg elkezd színesedni.Félrerakjuk.A hagymát apróra vágjuk,megpároljuk,belekeverjük a csíkokra vágott sonkát,a vékonyra szeletelt gombát,összepároljuk.Hozzá adjuk a főtt zöldborsót,só,bors.Megszórjuk a liszttel,felengedjük tejjel,állandó kevergetés közben,sűrűre főzzük,majd bele rakjuk az apróra vágott petrezselymet.Tűzálló tálba rétegezzük a hússal,a tetejére rárakjuk a szeletelt sajtot,és megsütjük.

Tanácsok:
Alufóliával letakarjuk,majd azt levéve addig sütjük,amíg megpirul a tetején a sajt.Krumplipürével tálaljuk.
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.29. 15:38

KORHELYLEVES

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál étolaj, 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika, só, 1 szem babérlevél, 2 pár virsli, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajban kevergetve megfuttatjuk, a pirospaprikával meghintjük. A káposztát néhány vágással rövidebbre aprítjuk (kimosni nem feltétlenül kell), a paprikás hagymához adjuk. Idényben 1-1 felaprított zöldpaprika meg paradicsom is kerülhet bele. Utána annyi (kb. 1 liter) vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk, a babérlevéllel fűszerezzük. Kis lángon puhára főzzük, a karikákra vágott virslit hozzáadjuk, végül levét a tejföllel összekevert liszttel behabarva sűrítjük. Készíthetjük úgy is, hogy a felszeletelt virslit egy kevés olajon kissé megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, így keverjük a levesbe; ekkor pirospaprika nem kerül bele az elején. Egy kevés morzsolt majorannával is fűszerezhetjük.
Jó étvágyat!


BÚÉK!
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Következő

Vissza: Köztér

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron