Süssünk, főzzünk!

Közélet, sport, oktatás, és még sok minden más amit meg szeretnél vitatni másokkal.

Tisztelt Regisztrálni Szándékozók!

Az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy bizonyos keleti országokból, napi 25-30 üzleti jellegű regisztráció érkezik a fórumra. A felhasználónevek 99%-a egy betűhalmaz.
Ezért arra kérek minden új regisztrálót (a saját érdekében is), hogy a jövőben felhasználónévként lehetőleg értelmes, értelmezhető nevet válasszon.
A fentiek miatt a frissen regisztráltak csak admin jóváhagyás után lesznek teljes jogú tagok, mert csak így biztosítható a fórum biztonságos, spam mentes működése.

Admin

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.29. 15:50

Lencsefőzelék

* 25 dkg lencse
* 1 kis fej vöröshagyma
* 1 evőkanál só
* 1 babérlevél
* fél dl étolaj
* 2 púpos evőkanál liszt
* 1 csapott evőkanál paprika
* 2-3 dl tej
* 1 púpos evőkanál tejföl
* 1-2 csepp ecet
* csipet só
* bors

Elkészítés:

A lencsét 6-8 órával a főzés előtt áztassuk be. Öntsük le a levét és tegyük egy edénybe. A hagymát kockázzuk fel, és keverjük a lencséhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Adjuk hozzá az 1 evőkanál sót és a babérlevelet, és főzzük puhára közepes lángon. Főzés közben barnás hab képződik, azt egy kanállal szedjük le.
Ha megpuhult, a levét majdnem teljesen öntsük le és pótoljuk a tejjel. (Így nem fog puffasztani!) Készítsük el a rántást (olaj+liszt+paprika) majd adjuk hozzá. Közepes lángon kevergessük, amíg elkezd rotyogni és kellően besűrűsödik. Ha hígabban szeretjük, adhatunk hozzá még tejet...

Ha elégedettek vagyunk a sűrűségével, adjuk hozzá a tejfölt és az ecetet. Sóval és borssal ízlés szerint ízesíthető.
Jó Étvágyat! :)
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2011.01.05. 09:06

Lasagne
Hozzávalók:
1 lasagne tészta 25 dkg reszelt sajt
Raguhoz: 30 dkg darálthús 15 dkg bacon 5 dkg vaj 2 dl tej 3 ek. sűrített paradicsom 1 vöröshagyma 2 szál sárgarépa só bors Delikát ételízesítő majoranna
Besamelhez: 6 dkg liszt 5 dl tej só fehérbors szerecsendió
Elkészítés:
A raguhoz a vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, sárgarépát, szalonnát, és beletesszük a húst, megfűszerezzük sóval, borssal, majorannával, delikáttal. Belerakjuk a paradicsompürét, felengedjük a tejjel és felére beforraljuk. A mártáshoz a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a forró tejjel, majd felforraljuk és ízesítjük sóval, szerecsendióval, fehérborssal. Kivajazott tálba egy réteg tésztát leteszünk, megkenjük besamellel, majd raguval, és befedjük egy újabb sor tésztával. A rétegek közé reszelt sajtot szórunk. A legfelső tésztaréteget megkenjük besamellel és megszórjuk sajttal. 40-45 percig sütjük sütőben.
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2011.01.07. 12:11

Májjal töltött rántott hús
-mellfilét felszelni, kiklopfolni, sózni

- csirkemájat apróra vágni és lisztbe mártva hirtelen kisütni, utána sózni és borsozni

- husi egyik felére tenni a májat, ráhajtani, panírozni és megsütni, forgatni ,hogy jól átsüljön mert így vastagabb a hús

- rizst sós vízben megfőzni, végén hozzátenni a mirelit zöldségeket pár perc alatt puhára főzni, majd leszűrni, kevés vajjal átforgatni

Hagymás-mustáros csirke
Hozzávalók:
- csirkecomb, jelen esetben 3 db egész comb volt, amiket elfeleztem
- olaj
- 3 fej hagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 evőkanál mustár
- só, bors, őrölt gyömbér, kakukkfű, fokhagyma-granulátum
- 1 csirke leveskocka vagy alaplé
- 1 kanál liszt
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
1. a csirkecombokat elfeleztem, sóztam, borsoztam
2. egy teljesen fém lábasban átpirítottam a húsdarabokat ( be kell tenni a sütőbe, ezért olyan edényt válassz amin nincs műanyag rész)
3. kiszedtem a húsdarabokat és a szálasra vágott hagymát kicsit megfonnyasztottam az olajon
4 . hozzáadtam a kockákra vágott paradicsomot, ezzel is pároltam egy kicsit
5. visszatettem a húsokat majd fűszereztem a gyömbérrel és a mustárral. Tettem bele még pici kakukkfüvet, fokhagymaport és a leveskockát - aztán felengedtem kb. 2 dl vízzel.
6. lefedve előmelegített sütőben, kb. egy órát sütöttem közepes lángon (160-170 celsius)

Jó étvágyat!
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2011.01.17. 13:13

Szalagos fánk recept

Hozzávalók:
3 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 evőkanál porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 pohárka rum,
50 dkg liszt

Elkészítés:
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább keleszjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet.) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.

JÓ ÉTVÁGYAT!
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2011.01.17. 13:14

Gyors fánk
Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 3 evőkanál cukor
• 2 pohár natúr joghurt
• 2 egész tojás
• fél csomag sütőpor
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és kanállal forró olajba szaggatjuk. Az olajból kivéve megszórjuk vaníliás cukorral.
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2011.04.18. 09:29

Közeleg a húsvét, néhány receptet másolok be nektek szeretettel, hátha kedvet kaptok ti is az ünnep alkalmából, és elkészítitek, ill. a saját receptjeitekkel megismertettek bennünket!

Húsvéti pástétom
Hozzávalók
25 g zselatin, 9 vékony szelet gépsonka, 15 dkg gépsonka egyben, 6 tojás, 3 ecetes uborka, fél doboz csemege kukorica , fél leveskocka, 2 dl tejföl, 1 dl majonéz, 1 ek mustár
Alufóliával, majd sonkával kibélelünk egy őzgerinc formát. A tojásokat keményre főzzük. A tojásból kikanalazzuk a sárgáját és összekeverjük a tejföllel, majd a majonézt és a mustárt is hozzáadjuk.
Felforralunk 2 dl vizet a fél leveskockával, levesszük a tűzről, majd ha már jól kihűlt, belerakjuk a zselatint, kicsit kevergetjük, majd összeöntjük a tejfölös szósszal. Rakjuk bele a felaprított uborkát, tojásfehérjét, sonkát és a kukoricát. A masszát a formába öntjük, lefedjük a maradék 3 szelet sonkával, a tetejét alufóliával beborítjuk és hűtőbe rakjuk egy éjszakára. Másnap kiborítjuk a formából és fel lehet szeletelni.


Sárgatúró
Hozzávalók:1liter tej, 10db tojás, 2csomag vaníliáscukor, 3 ek kristálycukor, 1késhegynyi fahéj, 1 csipet só, 5-10 dkg mazsola

A tejet feltesszük melegedni , a tojásokat felverjük és belekeverjük a többi hozzávalót..
Amikor a tej forró, beletöltöm a tojásos keveréket .
Lassú tűzön folyamatos keverés mellett forraljuk , amíg össze nem áll .(ez kb. 10 perc )
Egy szűrőkanálba beleteszünk egy konyharuhát ,és leszűrjük a túrót .
A kendő közepébe került a túró egy madzaggal elkötöm a kendőt és fellógatom csöpögni .
2-3 óra alatt szépen összeáll és fogyasztható is .
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2011.05.02. 08:04

Citromfű szörp
hozzávalók :
• 2 l víz
• 2 db citrom
• 2 csokor citromfű
• 5 dkg citromsav
• 2 kg cukor

elkészítés
1.A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyom.
2.Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat, majd felforralom, és 15 percig hagyom, hogy a főzetem a tűzön zubogjon.
3.Leszűröm, üvegekbe töltöm, és száraz dunsztban hűtöm ki.

Bodza szörp télire
Hozzávalók:
4 kg cukor
4 l víz
6 db citrom
10 dkg citromsav
40 db bodza virág
nátrium-benzonat

Elkészítés:
a vizet a cukorral,citromsavval,a félbevágott citromokkal meg a virágokkal jól elkeverjük úgy, hogy a cukor elolvadjon és 2 napig áll közben fel kell keverni. 2nap után leszűrjük a citromokat kinyomjuk a nátriumot a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük, és hozzá öntjük a már leszűrt sziruphoz. üvegekbe töltjük. Hígitva fogyasztjuk.
Nagyon finom, próbáljátok ki!
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: királylány » 2011.10.21. 09:42

Ez nem étel, de nagyon kedves történet. Olvassátok szeretettel!

„Tudod, kincsem van jó húsleves, finom húsleves, és lesz az a húsleves, amit majd te főzöl azoknak, akiket a legjobban szeretsz. A te levesedről fogok mesélni, mert nekem is a nagyanyám mesélte és ő is a nagyanyjától hallotta. Így van ez a mi családunkban, ki tudja mióta.
Az, hogy milyen húsból készíted teljesen mindegy. Csak arra vigyázz, hogy a négylábúakét ne keverd. Elveszne az ízük. A kétlábúakét összerakhatod, mert erősítik egymást.
A vadakkal ne is próbálkozz. Igazi ételt abból csak férfiember tud főzni. Hogy miért azt nem tudom, de kell hozzá valami, amit csak ők tudnak. Ha már főzésre adták a fejüket.
Semmilyen húst ne áztass, soha. Csak mosd le, és hideg vízben tedd fel.
Nem az a fontos ilyenkor félig van-e a fazék, vagy csak az alján úszkál némi levesnek való. Nem mindig tőled fog ez függeni. Hozza majd úgy az élet, hogy nem te döntöd el. De nem ez a fontos. Arra figyelj, mit teszel még mellé. A lelkeden kívül. Mert csak húsból soha nem lesz leves. Segítened kell neki, hogy megszülessen.
Igen bizony a zöldségek. Mert ugye kerted az lesz? Ígérd meg… jól van!
Ha húslevest főzöl, hajnalban kelj, mikor mindenki alszik még.
Légy te az, kinek lépteire felébred a kert. Meglátod, csodákra lelsz. Ilyenkor van a legjobb íze minden zöldségnek. Mindegyik őrzi még a nap éltető melegét, de már a reggeli harmat csókjától mámoros. Sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller. Ezekből, ha teheted, mindig friss kell. A hagyma, fokhagyma, krumpli… hát az bent is akad a konyhán, mindegy. Most mondom, ha télire szánod a zöldségeket eltenni, akkor is igyekezz minél korábban, de legalábbis délelőtt felszedni. Tovább kitart és jobb az íze.
De vissza a leveshez, mert a tűzhelyen a víz a hússal már majdnem forrni kezd, mire mindent összeszedtél. Ne ijedj meg attól a szürke habtól, amit látsz, szépen, óvatosan kanalazd le a tetejéről. Minden, ami a húsból ehetetlen így jön elő.
Az összes zöldséget, amit bele fogsz rakni a levesbe, fontos, hogy tisztára pucolt. Egyetlen folt nem lehet rajta, de ezt nem nehéz megcsinálni. Csak figyelned kell.
Ami ezután következik, eldönt mindent. Miből, mennyit. Nincs rá recept. Magadtól fogsz rájönni. Lehet, hogy hamar, de talán kell hozzá egy kis idő.
Tanácsként csak annyit mondhatok, a vörös hús a legerősebb ízű és minél halványabb a színe annál szelídebb lesz az íze. A zöldségekkel tudsz majd varázsolni, mert az ízeknek harmóniában kell lenniük. Főleg a sárgarépára vigyázz. Mert édes, és szeret uralkodni. A te dolgod lesz megfékezni, hogy össze tudjon simulni a többi ízével. Lássuk tehát, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma, fokhagyma. A zeller-zöld és a petrezselyem mehet egybe kötve. Na és a krumpli. Nem az íze miatt kell. Egészben tegyél minden levesedbe, mert segíteni fog, hogy átlátszó és kristálytiszta legyen. Aztán meg, minden családban van valaki, aki szereti. Mert nagyon finom ám! Mi nagyapáddal mindig feleztünk.
Na és jönnek a fűszerek. Só, bors, köménymag. Semmi más. Recept erre sincs, de szép lassan megtanulod azt, hogy mindenki egyformán szeresse. Akkor jó a levesed, ha az asztalnál senki nem tesz bele semmit. A jóféle laskán kívül persze. Majd azt is meg tanítom neked hogyan csináld. Tojás, liszt semmi más nem kell hozzá. Jól kigyúrva, vékonyra nyújtva és hajszálnyira metélve. De erről majd máskor mesélek.
Az erős paprika nem számít, abba nyugodjál bele. Ma már asszonyok is tesznek ilyet a levesbe. Nem is értem.

Na, hát ennyi lett volna, és most figyelj. Mert jön a titok. Minden megvan, bekerült a fazékba, a család még alszik. A gyenge tűzön a leves elkezd élni. Minden mocorog, helyezkedik, aranysárga gyöngyök születnek, és a fedő alól, csodálatos illat szökik a szobába.
Megcsiklandozza az alvók orrát, és mosolyukat elcsenve visszairamodik a fazékba. Ez volt az utolsó fűszer. Talán nem fontos, de hidd el nekem, nélküle soha nem lesz a TE húslevesed.
Ja, és még valami. Innen számolva, még vagy négy-öt órát kell, hogy a leves gyöngyöt dobáljon. Mert forrnia nem szabad.
Ha letelt az ideje, vedd le a tűzről. A födő maradjon, a leves bezárva csendesedjen.”

Talán nem így, nem ezekkel a szavakkal mondta el, talán már hozzátettem, amit éreztem, és most érzek. Talán.
Ritkán fordul elő, hogy nem főzök vasárnap húslevest. És így főzőm. Mert régen tudom ez nem mese volt. Persze készítettem a hosszú évek során jó húslevest, finom húslevest. Mára már csak az én húslevesem készül, és amikor tálalás előtt leemelem a fazék tetejét, az aranysárga leves illatával együtt érzem anyáim lelkének suhanását is.
Néhány éve nagyon lázas voltam. Nehéz éjszakám volt, nem bírtam magamhoz térni, és akkor egy rég nem érzett illat csiklandozta meg az orromat. Nem tudom elmondani, mit éreztem, de még a lelkem is belesajdult. A férjem hangját halottam:
- A lányod hajnal óta fenn van, nemrég jött be a kertből.
Becsukott szemmel mosolyogtam, mert rájöttem, anyám elmondta a legendát. Ahogy annak idején nekem is az ő mamája. A nagyanyám.
Lassan nekem is dolgom lesz. Rebeka a kis unokám, ősszel iskolába megy. Itt az ideje, hogy ne csak meséljek neki.
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: hókuszpók » 2012.02.28. 08:30

Gondoskodó asszonyka!

Egyedül marad estére a férj, de az asszonyka gondoskodott róla,
felírta, mit hogyan csináljon: vacsorára csinálj hagymás rántottát:
-Speizből hozz egy fej hagymát. azt vidd vissza, te szerencsétlen. Az karalábé.
Hagyma az alsó polcon..nem ott, a másik oldalon. -pucold meg( a héját kell eltávolítani),
nem nehéz, csak ...le kell húzni a héját róla. Öblítsd le, mosd meg a kezed! ... - deszkán darabold fel!
- Ó te nagyon hülye! Vidd vissza a garázsba azt a lécet!
Vágódeszka a szekrényben, lent. Ennyire balfék hogy lehetsz? Öblítsd le a kezed és ragaszd be sebtapasszal.
Nem, ettől a kis vágástól az ujjadon, még nem fogsz elhalálozni, még ha úgy érzed is.
Tudom, hogy csípi a szemed, de nem én biztattalak, hogy dörzsöld meg hagymás kézzel.
- A hűtőből vegyél ki 4 tojást.
GÉZA!!!! TEDD VISSZA A SÖRT!!! -
Jól van. Most törd fel a tojásokat, csipetnyi só, mondom csipetnyi bazzeg! Villával
verd fel. -nem akarok beleszólni, de a héját miért raktad bele?
-Önts a serpenyőbe kevéske olajat.... Fele elég lett volna. -gyújtsd be a
gázt, tedd rá a serpenyőt. Ha forró az olaj, öntsd bele a tojást.
-Te anyaszomorító! Mondtam én, hogy az ujjaddal ellenőrizd az olaj
hőfokát?. Áhhh. Úgy van, jó neki a hideg. Az ujjadnak, és nem a
belednek. Tedd le a sört!
- Igen, az a tojás odaégett. Kevergetni kellett volna. - nyisd ki a mosogató alatti szekrényt, és edényestől
dobd ki. Miért? Te fogod kisúrolni azt a serpenyőt? Az az életbe ki
nem jön belőle, hiába teflon.
-Húzd ki a felső fiókot. Ott van 2000 Ft, és a Don Pepe telefonszáma. Rendelj egy pizzát magadnak te
konyhatündér!!
hókuszpók
 
Hozzászólások: 268
Csatlakozott: 2010.10.29. 07:53

Re: Süssünk, főzzünk!

HozzászólásSzerző: hókuszpók » 2012.04.01. 11:14

Hogyan fogyjunk sikeresen................

-HÉTFŐ-
Reggeli: Alma.
Ebéd: Tejfölös paprikás csirke illatának mély beszippantása, az asztalon hagyott
morzsák, savanyúsággal.Vacsora: 2 dl. aludttej savója, néhány cukrászsütemény receptjének lemásolása.

-KEDD-
Reggeli: Sárgarépa saját zsírjában,rágógumi.
Ebéd: Hatalmas tál töltött káposzta és a hozzá való friss kenyér megtekintése, az edények elmosogatása.Vacsora: A szabad szemmel is jól látható darabka sovány sajt, reszelt káposztatorzsával megszórva.

-SZERDA-
Reggeli: 5-6 teljes jógalégzés, félbevágott főtt tojás sárgájának a fele, de abból amennyi belefér.
Ebéd: Bécsi szelet és sült krumpli készítésekor lejátszódó fizikai és kémiai folyamatok elemzése céklával, nagy tál túrós lepény lefényképezése.
Vacsora: A képek előhívása, savanyú uborka, hashajtó.

-CSÜTÖRTÖK-
Reggeli: 1 fürjtojásból készült rántotta, utána kifli, Gyulai kolbász és vaj segítségével tízórai készítése a gyerekeknek.
Ebéd: húsleves és rakott krumpli alkatrészeinek beszerzése a közeli boltból, madártej elhelyezése a hűtőszekrényben, vágott vegyes savanyúság.
Vacsora: Ecetes hagyma citrommal.

-PÉNTEK-
Reggeli: főtt kolbász, mustár, tea, citrom, zsemle ízléses, már-már esztétikai
elhelyezése az asztalon, mire a többiek felébrednek, frissen mosott káposztalevél, kekszreszelék.
Ebéd: Gőzölgő szárazbableves, csülökpörkölt, uborkasaláta lerajzolása, kiszínezése. 1
szelet kétszersült harmadszor is átsütve, nagy pohár víz.
Vacsora: hasított karalábé sárgarépa szeletekkel dúsan díszítve, lefekvés előtt füldugó a korgó gyomor neszeinek kiküszöbölésére.

-SZOMBAT-
Reggeli: Joghurtba mártott alma szeletek, limonádé szaharinnal, nyomelemekkel ízesítve.
Ebéd: Halászlé, túróscsusza, sütemény címmel frappáns epigramma megalkotása, egy
teljes kockasajt vízzel.
Vacsora: Paradicsom belsőség, kamilla tea, egy teljes rúd ropi.

-VASÁRNAP-
Reggeli: fagylalt tölcsér, nagy adag friss levegő, sűrű szitán átszűrt kefír.
Ebéd: Ricinusleves, csontlében abált torma, citromhéj szeletekkel, sütemény maradványok lekaparása a tepsiről.
Vacsora: Amit a kanári meghagyott.
hókuszpók
 
Hozzászólások: 268
Csatlakozott: 2010.10.29. 07:53

ElőzőKövetkező

Vissza: Köztér

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron