Kulturális programok Harsányban

Közélet, sport, oktatás, és még sok minden más amit meg szeretnél vitatni másokkal.

Tisztelt Regisztrálni Szándékozók!

Az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy bizonyos keleti országokból, napi 25-30 üzleti jellegű regisztráció érkezik a fórumra. A felhasználónevek 99%-a egy betűhalmaz.
Ezért arra kérek minden új regisztrálót (a saját érdekében is), hogy a jövőben felhasználónévként lehetőleg értelmes, értelmezhető nevet válasszon.
A fentiek miatt a frissen regisztráltak csak admin jóváhagyás után lesznek teljes jogú tagok, mert csak így biztosítható a fórum biztonságos, spam mentes működése.

Admin

Re: Kulturális programok Harsányban

HozzászólásSzerző: KŐKEMÉNY » 2012.01.10. 19:37

2"2011.12.31.
"TALÁLKOZUNK A BULIBAN, MINDENKIVEL AKI SZÁMÍT"!-Hóhányó!
Azt mondják "BULI"volt !-Igazad lett !
BOLDOG ÚJ ÉVET !2012.
KŐKEMÉNY
 
Hozzászólások: 44
Csatlakozott: 2010.09.24. 15:56

Re: Kulturális programok Harsányban

HozzászólásSzerző: mukika » 2012.01.12. 13:08

Helló!
Milyen bulira gondolsz? Volt valami baj?
mukika
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2012.01.09. 11:54

Re: Kulturális programok Harsányban

HozzászólásSzerző: hókuszpók » 2012.03.11. 17:54

Harsányi Látványdisznótor: Amikor valakinek halnia kell
Harsány – Szúrt sérülés okozta a halálos sebet, az elkövetők ittak, és jót lakmároztak áldozatuk testéből.
Véres dráma játszódott le szombaton hajnalban Harsányban. Egy férfi kést ragadott, és szíven szúrta az ember legjobb barátját. Szabó Gergely, Harsány polgármestere a vérengzésnek nemcsak szemtanúja, de felbujtóként maga is részese volt. Az elkövetők jófajta vörösborral és illatos pálinkával ünnepelték áldozatuk halálát.
A legtöbben – igencsak tévesen – úgy gondolják, hogy az ember legjobb barátja a kutya, pedig ennek semmi alapja: e címre valójában a disznó formálhat igényt, hiszen feláldozza értünk az életét, és nincs olyan porcikája, amit ne lehetne elfogyasztani. A harsányi szurkálás sem volt más, mint egy disznóölés, egészen pontosan: az első Harsányi Látványdisznótor.
Harsányban semmi értelmét nem látták annak, hogy a közmunkások csak kapirgáljanak, úgy gondolták, valódi értékteremtő munkát kell adni az embereknek, aminek kézzel fogható, esetleg megrágható eredménye van. Felújították a falu határában lévő disznóólat és malacokkal népesítették be. S hogy legyen mivel táplálni a jószágot, gazdálkodni kezdtek. Ma tizennégy hektáron termelik meg a községi disznóól számára a takarmányt, aztán amikor a malackák felcseperednek, kés alá vetik őket. Mindezt Szabó Gergely polgármestertől tudtuk meg, aki még arról is beszélt, hogy a felnevelt disznók hogyan jutnak vissza a harsányiakhoz. A vágóhídon kivéreztetett állatok fél disznóként érkeznek meg a község konyhájára, ahonnan iskolásokat, óvodásokat és a közösségi étkeztetés más résztvevőit táplálják. „Így nem csak azt tudjuk, mit eszünk, de azt is, hogy a disznó mit evett”, mondta a polgármester, aki beavatta munkatársunkat a szombati nap kronológiájába.
A két disznó hét órakor csendesedett el, miután vérüket vették, aztán az iskola udvarán szalmával, hagyományos módon megperzselték, felbontották őket. Reggelire hagymás sült vért kaptak a megjelentek, ami – Bihari Lajosné alpolgármestertől származó információink szerint – másképpen készül, mint másutt. Az eredeti harsányi sült vérhez a legfőbb alapanyagot ugyanis nyers állapotában folyamatosan kavargatják, hogy meg ne alvadjon – másutt egy jó marék sót kevernek a vérbe, hogy ezt elérjék –, aztán hagymás, fokhagymás ágyon sütik ízletesre.
Aki kóstolta, az egyetérthet e sorok lejegyzőjével: már emiatt érdemes volt szegény disznóknak az életüket adni. Pedig az ételek java még hátra volt: asztalra került a friss disznóhúsból sütött pecsenye, és a rózsás-roppanós, mégsem száraz tepertő, majd este a disznótoros legfőbb alkotóelemei, a hurka és a kolbász. Egyébként a hurka is más Harsányban, mint másutt: itt konszenzusos hurkát töltöttek. Két iskola két receptje ütközött, de emiatt a reggeli vérontást nem követte újabb, a böllérek megállapodtak egymással a helyes fűszerezés és más – évtizedes barátságokat is próbára tevő – kérdésben.
A látványdisznótor ötletét egyébként az adta, hogy már faluhelyen is egyre kevesebben tartanak jószágot, s míg húsz éve még minden téli reggelen számítani lehetett rá, hogy valahol felvisít egy éppen akkor halálra sebzett disznó, ma ez már szinte csodaszámba megy. A harsányi gyerekek között is sokan vannak olyanok, akik maguk még soha nem láttak disznóölést, pedig néhány évtizede még apáik tartották a tálat a vérző állat nyakához. Most volt alkalmuk belekóstolni a disznótor hangulatába, amire Harsányban a helyiek vendégszeretete tette fel a koronát.
hókuszpók
 
Hozzászólások: 268
Csatlakozott: 2010.10.29. 07:53

Re: Kulturális programok Harsányban

HozzászólásSzerző: Hóhányó » 2012.09.28. 11:49

I. Harsányi Hárs Fesztivál? No comment, de azért mégis. mert van aki várja, van aki nem.

1.Hol voltak a beígért hársfák?
2. 2-5-ig a színpad üres.
3. Gyuri bácsi... hát unalmas. Jó fej, de nem ide.
4. Hárs termékek kóstoltatása, bemutatása? Nem láttam, kóstoltam semmit.
5. Harsánnyal és a hárssal kapcsolatos kérdések játékos formában.
6. Sütemény verseny és tortát kap ajándékba? Inkább lisztet, cukrot, coop-os utalványt stb.
7. Ha falunap-hárs fesztivál-szüreti felvonál, akkor már disznótor is lehettett volna. Inni ihattak az emberek, csak éhesek voltak!
8. a gyerekek rajzait is szívesen megnézte volna a nagyszámú érdeklődő ( nagymamák, nagypapák, testvérek), mert az iskolába kevesen jutnak el.
9. A BIKINI koncert az igen! Az mindent vitt!

Ezek nemcsak az véleményeim, hanem nyitott füllel járok, beszélgetnek az emberek itt-ott meghallottam, és azt most leírtam nektek!
Hóhányó
 
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2010.12.29. 19:14

Re: Kulturális programok Harsányban

HozzászólásSzerző: mukika » 2012.09.29. 19:37

Ha igazán nyitott fülekkel járnál Hóhányó, akkor nem írnál ilyeneket. Nem fikázni kellene mindent, hanem tenni valamit a faluért! Jó, hogy Felétek (a halastó partján) minden olyan tökéletes! A potya megint jó lett volna (disznótor). Lassan kezdheted kritizálni az új utakat is, habár szerinted nincs is rá szükség, mert Előttetek meg van, másnak meg olyan uncsi, mint Neked Gyuri bácsi.
mukika
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2012.01.09. 11:54

Re: Kulturális programok Harsányban

HozzászólásSzerző: Tóth Tamás » 2012.10.01. 23:28

Hawer 5pontos válasz volt...
Tóth Tamás
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2010.10.25. 18:12

Előző

Vissza: Köztér

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 1 vendég

cron