Általános nem a faluval kapcsolatos témák

Közélet, sport, oktatás, és még sok minden más amit meg szeretnél vitatni másokkal.

Tisztelt Regisztrálni Szándékozók!

Az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy bizonyos keleti országokból, napi 25-30 üzleti jellegű regisztráció érkezik a fórumra. A felhasználónevek 99%-a egy betűhalmaz.
Ezért arra kérek minden új regisztrálót (a saját érdekében is), hogy a jövőben felhasználónévként lehetőleg értelmes, értelmezhető nevet válasszon.
A fentiek miatt a frissen regisztráltak csak admin jóváhagyás után lesznek teljes jogú tagok, mert csak így biztosítható a fórum biztonságos, spam mentes működése.

Admin

Általános nem a faluval kapcsolatos témák

HozzászólásSzerző: admin » 2010.08.06. 08:44

Tisztelt Látogató!

Mint ahogyan a cím is jelzi, ez az "Általános nem a faluval kapcsolatos témák" helye.
Avatar
admin
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2010.08.03. 06:13

Re: Általános nem a faluval kapcsolatos témák

HozzászólásSzerző: Roxana » 2010.10.25. 12:44

Magánnyugdíjjal kapcsolatban kérnék tanácsot! Tanácstalan vagyok!! :cry: :oops:
Ez következő gondolat idézet, de egyet értek, de nem lettem okosabb!

Elképesztő, hogy milyen cinikus és hazug ez a magánnyugdjípénztári akciója a kormányzatnak. Két hete még azt se tudtuk, hol van Selmeczi, most meg már komplett törvényjavaslatot ad be. És mivel egyéni beadvány, nincs kötelező egyeztetés előtte, hiszen ez nem kormányzati előterjesztés. Hát akkor mi, egyéni agymenés??? Indoklásként bájos mosollyal előadja, hogy higyjük el, sokkal jobb lesz nekünk. Hát ez olyan, mint amikor a doktorbácsi mondja a gyereknek, hogy nem fog fájni. Teljesen hülyének néznek minket?

És közben mennek a szavalatok a nemzeti konzultációról. Ti tudjátok, hogy az meg micsoda? Kivel konzultálnak, miről és mikor??? Leül három ősfideszes, ötletelnek jó nagyokat és ez a nemzeti konzultáció?? Ők a nemzet??? Beszarok! Konzultáltak személyesen a néppel vagy kivel? Mert a mnypénztárakkal nem. A pénztártagokkal nem. A munkáltatókkal nem. A munkavállalókkal nem. A pénztárfelügyelttel nem. Akkor??

Hogy lehet így ad-hocra beadni a parlamentbe egy ilyen kidolgozatlan fércművet törvényjavaslatként, fel nem foghatom.
Roxana
 
Hozzászólások: 52
Csatlakozott: 2010.10.05. 18:04

Re: Általános nem a faluval kapcsolatos témák

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.11.10. 09:41

Nem tudtam, hogy hová írjam be, de szerettem volna, hogy olvashassátok!

A JÓ KÖZÉRZET MŰVÉSZETE: (dr. Dráuzio Varella)


Ha nem szeretnél megbetegedni…..Juttasd kifejezésre érzéseidet!

A rejtett, visszafojtott, elnyomott emóciók, érzések megbetegítenek – gyomorfekélyt, hurutot, gerincfájdalmat okoznak. Az érzelmek visszafojtása idővel más rákos megbetegedésekhez vezet. Nem gondolunk erre, féltve őrizgetjük intimitásunkat, „titkainkat”, tévedéseinket. Pedig a beszéd, a párbeszéd a szó – nagyerejű gyógyító, kitűnő terápia.

Ha nem szeretnél megbetegedni ….hozz döntéseket!

A határozatlan ember kétségek között vergődik – aggódó, kétségbeesett. Döntési készség hiányában torlódnak teendői, problémái. Dühös és agresszív. Az emberiség történelmét döntések szövik át. Aki tud dönteni, az képes lemondani előnyökről, értékekről, hogy cserében más hasonlókat nyerjen. A határozatlan ember viszont gyomorbetegségek, idegfájdalmak és bőrbetegségek áldozatává válik.

Ha nem szeretnél megbetegedni….keresd a megoldást!

A negatív emberek nem találnak megoldásra , s ezzel megsokszorozzák problémáikat. Pesszimisták. Panaszkodnak, siránkoznak, pletykálnak. Pedig jobb dolog gyertyát gyújtani, mint félni a sötétben. A méhecske apró, mégis a létező legédesebbet teremti meg. AZ VAGY AMIT GONDOLSZ! A negatív gondolatok negatív energiát termelnek, amely betegségbe torkollik.

Ha nem szeretnél megbetegedni….ne a külsőségekért élj!

Aki rejtegeti az igazságot, az színlel, pózol és mindig azt a látszatot akarja kelteni, hogy remekül érzi magát. Tökéletesnek, könnyednek akar látszani, miközben tonnás terhet cipel. Bronzszobor – agyaglábakon. Nincs károsabb dolog az egészségre, mint külsőségekért, álarc mögött élni. Az ilyen ember gyökértelen, és lényét máz vonja be. Sorsa a gyógyszertár a kórház, és a fájdalom.

Ha nem szeretnél megbetegedni….tanulj meg elfogadni!

Az elfogadástól való idegenkedés és az önbecsülés hiánya önmagunktól is elidegenít bennünket. Az egészséges élet titka, hogy összhangban legyünk önmagunkkal-. Aki ezt nem képes elfogadni, az irigy lesz, féltékeny, megjátssza magát, eszeveszetten vetélkedik és rombol. Légy elfogadott mások által, értékeld hogy elfogadnak, és fogadd el a kritikát is! Ez bölcsesség, jószándék, és egyben terápia.

Ha nem szeretnél megbetegedni… élj bizalommal!

Aki nem bízik meg másokban, nem kommunikál, nem nyitott, nem kapcsolódik, nem hoz létre mély, stabil emberi kapcsolatokat, az igaz barátságra sem képes. Bizalom nélkül nincs kapcsolat. A bizalmatlanság nem más, mint hitetlenség és az önmagunkba vetett hit teljes hiánya, amely megbetegít.

Ha nem szeretnél megbetegedni…gazdagítsd életedet!

Jó humor. Nevetés. Kikapcsolódás. Boldogság. Mindezek egészséggel töltenek el, és hosszú élettel ajándékoznak meg. A boldog ember képes boldoggá tenni környezetét, akárhol él. „A jó humor megment az orvostól. A boldogság nem más, mint jó egészség, és a leghatásosabb, terápia.”
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13

Re: Általános nem a faluval kapcsolatos témák

HozzászólásSzerző: Roxana » 2010.11.29. 13:21

Ez év januárjában a FIDESZ azt ígérte, amennyiben megnyeri a választásokat, a 40 év SZOLGÁLATI évvel rendelkező nőket elengedi rendes öregségi nyugdíjba. Rengeteg női szavazót + családtagot nyertek így meg a megválasztásukhoz. Azonban a FIDESZ NEM TARTOTTA BE AZ ÍGÉRETÉT, UTÓLAG FELTÉTELEKET SZABOTT, nevezetesen mostanság 40 év MUNKAVISZONYRÓL illetve legutóbb már 40 év JOGVISZONYRÓL beszél. Természetesen mindezt azért teszi, hogy a lehető legjobban leszűkítse azt a kört, akik elmehetnek nyugdíjba. A nagyközönségnek pedig beadta, hogy azért emeli a nyugdíjjárulékot fél százalékkal, hogy meglegyen a nők nyugdíja. 40 milliárd ft a befolyó összeg. Ha csak egy szűk kör veheti igénybe, akkor vajon mire kell az a 40 milliárd? A FIDESZ-től januárban egyetlen nő sem kérte azt a gesztust, hogy 40 év szolgálati idővel elmehessen nyugdíjba, ezt a FIDESZ GYŐZELME ESETÉRE VÁLASZTÁSI ÍGÉRETKÉNT önként ígérte meg. Jól becsaptak bennünket.
Orbán becsapott mindenkit. A szolgálati idő sokkal kedvezőbb, abba beleszámít a tanulmányi idő, az ápolási idő, a munkanélküli időszak stb. is. Évtizedeken át SZOLGÁLATI időt számítottak. Orbánnak sem jutott még eszébe,hogy a sok vén k@rvát fel kellene állítani a bársonyszékből, ha már a nyugdíjat választották. De ott ülnek és ragaszkodnak a nyugdíjhoz és munkabérhez egyaránt. Ezt nem szabadna engedni, át kellene adni a helyet a fiataloknak. Nyugdíjba menni azokat a nőket engedném, akiknek van 40 év munkaviszonyuk és elfáradtak, az unokákkal szívesen foglalkoznának. Visszafoglalkoztatni a közszférában erkölcstelenség. A fidesz is vizet prédikál és bort iszik,mert munkahely teremtésről ne beszéljen az,aki két bért fizet semmit érő munkáért nyugdíjas csókosoknak.
Az "átkosban" a nők 55 éves korban mentek nyugdíjba, na az volt az emberséges.

Mi a véleményetek?
Roxana
 
Hozzászólások: 52
Csatlakozott: 2010.10.05. 18:04

Re: Általános nem a faluval kapcsolatos témák

HozzászólásSzerző: királylány » 2010.12.13. 10:13

Luca nap, avagy karácsony előtti népszokások
"Lassan készül, mint Luca széke!"
A karácsonyi ünnepkör egyik érdekes napja december 13-a, vagyis Luca nap. De mi is ennek a részben keresztény, részben egyedinek tekinthető magyar szokásnak a története?

Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. A hagyomány szerint Lucia neve napján meggyfaágat vágtak, vízbe tették, s ha kizöldült, a lány a következő évben férjhez ment…

A keresztény vallásban tisztelt szent, Lucia mellett élt magyar hazánkban egy ártó, rontó nőalak, még az ősi hiedelemvilágból származó boszorkány, az úgynevezett Luca-asszony is. Emiatt korábban ritkán adták e nevet a lánygyermekeknek, mióta azonban ez az archaikus hagyomány háttérbe szorult, gyakoribbak lettek nálunk is a Lucák. A Lucia – magyarul Luca – név a lux, azaz a „fényesség” szóból származik. A fénnyel való kapcsolata miatt már a középkorban a szemfájósok védőszentjének is tekintették. Maga Dante is megemlékezik erről az Isteni Színjátékban. Az egyház is bizonyára azért választotta ünnepének december 13-át, mert a 16. századi Gergely-naptár életbelépése előtt ez volt az év legrövidebb napja, a téli napfordulatnak, a világosság születésének kezdete. Így magyarázható, hogy a magyar népi képzelet szerint is december hó folyamán e naphoz kötődik a legtöbb varázslás, népi babona.

Varázslások, babonák, Luca széke

Luca napján egykor számos szokás volt divatban. Mindenekelőtt az úgynevezett Luca-búza keltetése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára zöldültek ki. Ebből a jövő évi termésre következtettek. Később e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Egyes vidékeken kék szalaggal kötötték át, sőt égő gyertyát is helyeztek közéje. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, egyben Jézust jelképezte.
Az ősi hiedelem szerint e napon tilos volt a lányoknak, asszonyoknak dolgozniuk. Ha ezt a parancsot megszegték, súlyosan megbűnhődtek.
Dél-Dunántúlon Luca napjának hajnalán „kotyolni” vagy „palázolni” indultak a kisfiúk, többnyire egy idősebb legény vezetésével. Lopott szalmát vagy fadarabot vittek magukkal, s arra térdepelve mondták el köszöntőjüket, bő termést, a jószág nagy szaporulatát kívánva. A háziasszony vízzel fröcskölte, kukoricával öntötte le őket, s ezt utána libáival, tyúkjaival itatta, etette fel. „Kity-koty-kity-koty” volt a köszöntő kezdő sora, innen származik a kotyolás kifejezés.
A fiatalok ezen az ünnepen, sok helyen alakoskodni is jártak. A Luca-asszonynak öltözött maskara vezette a Lucázást, aminek során a termékenységvarázslathoz szükséges rigmusokat adtak elő. Mondóka kíséretében megpiszkálták a tyúkokat is, hogy jó sok tojást tojjanak. Szokás volt az is, hogy az emberek e naptól kezdve 12 napon át megfigyelték az időjárást. Úgy vélték ugyanis, hogy amilyen az első nap, olyan lesz az eljövendő év első hónapja, amilyen a második nap, olyan a második hónap és így tovább. Ezt nevezik Luca kalendáriumának.

Boszorkánykereső”

A legnevezetesebb népi szokás az úgynevezett Luca székének faragása. Ennek egy szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből készült forma volt az alakja, amit állítólag már a kelták varázsló papjai, és a druidák is ismertek. Készítője Luca napjától kezdve, mindennap faragott rajta egy kicsit, s csak Karácsony estjére volt szabad elkészülnie vele. Ezért terjedt el a mondás: „Lassan készül, mint Luca széke!” A hagyomány szerint a széket többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából. Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait…
királylány
 
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2010.10.25. 07:13


Vissza: Köztér

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron